Deel 4 – Wanneer het er echt toe doet

English

Drie maanden en twee dagen nadat ik eindelijk dat verlossende berichtje van hem kreeg (zie loslaten en gaan), stopte ik mijn boekencollectie in bananendozen om van een nieuw huis een kleurrijke thuis te maken. Een thuis waar we ‘s morgens verliefd wakker worden en ‘s avonds nog verliefder in slaap vallen na weer een dag van verwondering over wat voor ‘n gelukzakken we zijn dat we elkaar op een heel juist moment troffen.

Orange blue pink books

Een nieuwe thuis voor oranje, blauw en roze.

 

Black and red books in the toilet

In het toilet maakten we plaats voor een tekening met een intrigerende engel die de tijd beheerst, een cadeau van een van zijn vrienden, wellicht niet zonder een passend assortiment aan rode en zwarte literatuur.

Het deed deugd om ons te settelen: onze eerste weken samen leek het alsof ik de jaren negentig herleefde. Toen bracht ik als zestienjarige ook nachten door op schuifelige luchtmatrassen en in veel te warme eenpersoonsbedden. Na vijf heerlijke weken vond ik dat ik voldoende gebruik had gemaakt van de goedheid van mijn vrienden en hun bedden, en vroeg mijn toekomstige ex-man of ik terug naar het huis kon komen dat ik met zoveel pijn achterlaten had. Overal kamperen is fantastisch gezellig, maar ik besef dat privacy nog fantastischer is en gun ze mijn vrienden van harte.

Hier woonde ik het grootste deel van de tijd weg van huis. Mijn vrienden hun schitterende dochter, helemaal verliefd op Gérard! En ik, zonder twijfel verliefd op haar.

Ik laadde mijn rugzak uit in m’n oude thuis, gaf alles een goede schrobbeurt en begon aan de inrichting. Als je je huwelijk moet opgeven zal je op een bepaald moment beseffen dat er zich allerlei interessante opportuniteiten voordoen. Ik denk (nu) niet aan de knappe buurman maar aan mijn religieuze iconen die ik opnieuw de aandacht kon geven die ze verdienden en, opgesloten in een saaie doos achteraan in een saaie kast, wellicht niet kregen.

Religious icons

Leuk aan op jezelf wonen: complete vrijheid om alles volgens je eigen smaak in te richten.

Ik gaf mijn oude slaapkamer een Kathleen-make-over en deed mijn best om al het ex-man-en-Kathleengevoel en hij-en-zijn-nieuwe-vriendindetails te verwijderen. Het voelde meteen aan als mijn eigen kamer en ik bracht het merendeel van mijn tijd daar door. Het feit dat het beneden vol stapels lelijke bananendozen stond zat daar zonder twijfel ook voor iets tussen.

Ik had het bed altijd al met het hoofdeinde tussen de gezellige gordijnen willen zetten.

 

Quick bedroom make-over

En daar stond het! De ‘nieuwe’ slaapkamer zag er beter uit in het echt: helaas verpestte mijn toenmalige gsm alle kansen op een fatsoenlijke foto.

Mijn vriend van 1.5 maand woonde elke andere week bij mij; dat noemen ze nog niet echt samenwonen, denk ik? Hij zag zijn -helemaal vergeten te vertellen! Hij heeft drie schatjes van kinderen die ik voor niets heb gekregen om plusmamadingen mee te doen zoals naar het strand gaan (toegegeven, een hond plaste op de oudste zijn T-shirt, maar los daarvan, heerlijke dag!), heel de keuken overhoop zetten om massa’s fruit weg te krijgen (hier moet ik toegeven dat de 10-jarige dochter met wie ik confituur maakte zo gek is van choco dat ze onze abrikozenjam niet eens proefde, maar ze heeft zich toch geamuseerd), hen helpen met hun huiswerk (alhoewel hun papa hen ervan verdenkt dat ze zich een beetje van de domme houden zodat ik hun taken voor hen maak) en voorzichtig met hen rondrijden in papa’s busje (een opdracht die ik moet uitvoeren terwijl mijn rijvaardigheid onder de loep wordt genomen en ik vervolgens gedegradeerd word tot een minder goede tot zeer onkundige chauffeur, met scores van 6/10 en zelfs 1/10, wat neerkomt op een dikke vette F).

Kinderen om van te houden en avonturen mee te beleven.

Het leek net een ongelooflijke vakantie toen we eerst bij al mijn vrienden logeerden en daarna om de week in mijn huis (zo eentje die je op een wolk beleeft), maar het is meer dan vakantieliefde. Van zodra het mogelijk was verhuisde ik, en vier volle busjes overspoelden het huis van mijn vriend en zijn kinderen.

Turning a house into our home.

Voorzichtigjes een persoonlijke toets geven aan het interieur: het duurde niet lang of heel het huis was overspoeld met vrolijke Kathleen-spullen zoals pluizige slakken, het roze en witte rendier en dalapaard en een houten frisco waar regelmatig alsnog in gebeten wordt, minstens tien paar All Stars, massa’s partituren en andere kleuren kussens voor elke kamer.

Het is moeilijk om uit te drukken hoe gelukkig ik ben dat hij bij mijn vrienden zat op de avond dat ik m’n huis en thuis verliet en bij hen introk. Mijn naïeve zelve was er natuurlijk niet opgekomen dat er meer achter onze gezellige avond schuilde dan het toeval alleen, maar dat doet er helemaal niet toe. Soms, als je vermoedt dat het wel eens serieus de moeite zou kunnen zijn, moet je je stoute schoenen aantrekken en het toeval een handje helpen. Het is ‘m vergeven.

Gevonden: vriend

 

What makes you happy? Or what touches you? Leave a comment if you like!