Boeken op kleur

English

Eindelijk staan al mijn boeken op kleur! Alles over het hoe en waarom en leuke details vind je in deze post.
P1050754

Het ziet er niet alleen rustgevend uit, ik lees nu een pak meer. En ik ben niet de enige: ook journalist James Ball kreeg na zo’n ingreep enorm veel zin om meer te lezen. Hij verslindt sindsdien minstens twee boeken per week en ik begrijp hem volledig, hoewel ik dat monsterlijke tempo niet zal halen vooraleer ik op pensioen ben.

Aanvankelijk zag mijn bureau er zo uit.

P1040410

Een rustgevend, ordelijk bureau, maar nog steeds een chaos aan boeken en een hond die liefst zo snel mogelijk in zijn nestje zou willen kruipen.

Het was geen gemakkelijke beslissing, want een collectie Stephen Kings zend je toch niet naar de uithoeken van je schabben om daar kennis te laten maken met bladerige collega’s als Gerard Reves, John Greens en Fitzgeralds? Op reis in Zweden groeide het idee echter zo hard dat ik misschien zelfs een beetje blij was toen ik thuiskwam en er eindelijk aan kon beginnen: de inhoudelijk chaos woog niet meer op tegen de orde die ik aan de buitenkant zou creëren.

First sacrifice: this tight cluster of Kings would have to be sent out to different corners of the shelves where they'd have to learn to get along with papery colleagues such as Fitzgeralds, John Greens and Gerard Reves.

3x Stephen King

Het leek allemaal heel logisch en gemakkelijk zo lang ik naar mijn pins van perfecte boekenkasten keek. Helaas: ik had ofwel te veel boeken (voor prachtig minimalistisch design), het foute soort kasten (lelijke fineerplaat), te oude en te versleten boeken, te weinig boeken (voor de verticale regenboog), te veel boeken met verschillende kleuren of gewoon te veel boeken voor mijn drie kasten. Ik moest al jaren paperbacks naast en zelfs op de rijen stapelen, achter hardcovers wegsteken en uiteindelijk óp de kast zetten waar ze allemaal perfecte stofvangers bleken te zijn (vooral wanneer er rode baksteen weggeslepen werd).

Buiten inspiratie van mensen met de perfecte boekenkast was er weinig te vinden wat me verder kon helpen. Sommige mensen kopen gewoon boeken in een bepaalde kleur per 1/3de meter. In dit geval zijn het er groene, en ik moet zeggen dat het er nog niet eens slecht uitziet. De enige instructie die ik uiteindelijk toch kon vinden vertelde me pijnlijk genoeg dat ik al mijn oude en vooral versleten boeken zou moeten wegdoen. Iets waar ik niet echt bij had stilgestaan -een duidelijk geval van ontkenning want wat had ik nu verwacht?

Er was heel wat moed nodig maar ik moest er iets voor over hebben. Stap voor stap:

1. Rommel weg!

Elk boek dat ik uit zijn comfortabele nestje haalde werd grondig gestofzuigd en onderging een inspectie om de slijtage te inventariseren. Er ontstonden rijen monochrome (lees: van één kleur) stapels met de te versleten boeken (achteraan) en (vooraan) boeken die in fantastische staat verkeerden en daarom een plekje verdienden in mijn rustgevende boekenkast. Gelukkig ben ik iemand die wit wegtrekt wanneer je de rug van een boek kraakt en moest ik maar een tweetal bananendozen afvoeren met tweedehands vondsten waarvan de ruggen wel vol witte aders stonden van het plooien.

So long ragged backs, welcome passionate reading!

De meest uiteenlopende boeken (zelfs een Roald Dahl!) belandden op de stapel achteraan, maar ik beloofde mezelf hen alsnog een ‘mooi’ plekje te geven in huis, ergens in een (ahum) afgesloten kast of zo, maar ik heb ze uiteindelijk naar een vriendin gebracht. Zij leest niet zo veel meer sinds haar huis door haar peuter onveilig gemaakt wordt met meters toiletpapier en andere dingen die je best probeert weg te houden bij zo’n persoontjes. En jawel! De volgende dag kreeg ik deze heerlijke foto, en later zelfs een schitterend boekverslag (met prentjes) over de Roald Dahl die dus nog heel goed terecht is gekomen.

Getting your friends to pick up reading again is one the perks of decluttering. <3

Een vriendin terug aan het lezen krijgen, een mooi gevolg van mijn opruimactie. <3

Tot zover het moedige gedeelte. Nu was er enkel nog geduld nodig, want de kleuren moeten mooi ineen vloeien voor een lekker rustgevend gevoel.

2. Niet elk groen is zomaar groen

Ik rangschikte alle kleuren met overgangen van pastel over donkerdere kleuren naar echte harde tinten.

Different shades of any colour turned out to make war when confronted with one another. So first of all I made transitions from harsh tot pastel colours.

3. Lettertypes en details

Vervolgens groepeerde ik de boeken met dezelfde kleuraccenten of kleuren van titels.

Van geel naar rood: Hellboys en Stephen Kings staken vriendelijk een handje toe.

4. Sorry, kameleons

Terwijl sommige boeken met een rijk kleurenpalet me handig hielpen bij het maken van overgangen, moesten andere dan weer de bananendozen in omdat ze enkel chaos op zouden leveren.

Stieg Larsson not only provided me with great reading, he also makes a beautiful transition from red to blue.

Stieg Larsson: heerlijke boeken én met hun verschillende kleuren de gedroomde overgang van rode naar blauwe print.

5. Hoogte

Een keer dat allemaal goed zit, rangschik je de inhoud van alle kleine pakketjes op hoogte, zodat de pastelroze boeken of zwarte exemplaren met gele print er niet alsnog slordig bij staan. De stapeltjes begonnen mooi te golven op dit punt!

6. De finale: regenboog of random?

Afhankelijk van je smaak, soort kasten en de hoogtes van je stapeltjes kan je er ofwel volledig over gaan en alles volgens de kleuren van de regenboog zetten, ofwel doe je zoals ik en houd je vooral rekening met de lengte van de schabben.

Colour coded bookcase with stephen kings, a dala häst/horse and retro desk lamp

Having noticed the popularity of red books with white print, I made a transition from these to the white novels. Also, together they fill a complete shelf from left to right.

Gezien rode boeken enorm populair bleken te zijn, zeker die met witte print, zorgde ik voor een overgang naar wit. Samen vulden ze één complete lengte.

I really wanted to combine blue and orange because of the contrast.

Ik moest en zou oranje en blauw combineren omwille van het contrast.

I just had to add this little detail so the desk lamp would match the bookcase.

Dat oranje detail in de kleur van het lettertype vond bij de bureaulamp meteen een plekje.

Boekensteunen had ik nog in deze IKEA-bokalen met gigantische plushe microben, uitermate geschikt omdat ze verschillende kleuren hebben en erg schattig zijn.

This Rhinovirus makes for a perfect bookend between grey and blue!

Dit Rhinovirus is een prima boekensteun tussen grijs en blauw!

Stephen King and swine flu make a great couple.

Stephen King and varkensgriep: dikke vriendjes.

Werkt het inspirerend? Bij twijfel: na deze reorganisatie zal je meer lezen dan voordien, je doet boeken weg die jarenlang voor frustratie gezorgd hebben (“nu niet maar ik lees je ooit wel als ik er klaar voor ben”, nooit dus) en als je je boeken een beetje kent vind je ze alsnog direct terug.

P1050884

Heb je zelf iets gelijkaardigs gedaan? Deel het hieronder!

What makes you happy? Or what touches you? Leave a comment if you like!